Rolland & Galaretta

Spania | Rioja

Frankrike møter Spania!

Når man hører navnet Rolland i vinsammenheng ringer det nok en klokke hos mange. Michel Rolland er nemlig verdens mest innflytelsesrike vinmaker og han har gjennom de siste 40 år reist rundt i verden for å hjelpe de beste produsentene med å gjøre deres viner enda bedre. Michel Rolland har grunnlagt sin stjernestatus i Bordeaux, men har også siden utvidet sin berøringsflate og er mannen bak konseptet «flying winemaker». Det finnes dog ikke mange flasker med navnet Rolland på etiketten, og derfor var det litt av en sensasjon da han i 2010 slo seg sammen med entreprenøren og terroir-eksperten Javier Galarreta for å stifte R&G- Rolland&Galarreta. Det hadde lenge vært en drøm hos Michel Rolland å få lage vin i Spania da han følte her lå et kjempe potensiale til å lage eksepsjonelle viner til priser som var overkommelige for folk flest.

LAND
Spania

DISTRIKT
Rioja

NAVN
Rolland & Galaretta

Javier Ruiz Galarreta

Den innovative Javier Ruiz Galarreta er kjent som trendsetteren for den spanske vinbransjen, siden grunnleggelsen av hans eget firma ARAEX Rioja Alavesa i 1993. Det var med dette firmaet han markedsførte og satte vin fra regionen på verdenskartet, samt åpnet opp forbrukerenes øyne for spansk vin. Etter dette kastet entreprenøren sin interesse på andre områder i spania og i samarbeid med Rolland har han håndplukket de aller beste terroir på tvers av landets toppregionen.

Rolland & Galarretas vinserie er unik på den måte at den ikke kun tar utgangspunkt i et enkelt vindistrikt, men i det beste Spania har å tilby. I alt råder R&G over 120 hektar med vinmark fordelt over følgende områder:
D.O Ribera del Duero, DOCA Rioja (Alavesa), D.O.Q Priorat, D.O Rueda, D.O Jerez- Sherry og Finca Rosalejo- Mountains of Toledo.

Michel Rolland

Michel Rolland ble født inn i en familie av vinmakere og vokste opp på familiens eiendom Chateau Le Bon Pasteur i Pomerol. Han meldte inn på School of Viticulture and Oenology ved La Tour Blanche og Fakultet for ønologi ved University of Bordeaux, hvor han møtte Dany. De ble begge uteksaminert i 1970.
I 1973 inngår Dany og Michel et samarbeid med Mr. Og Mrs. Chevrie, ved det ønologiske laboratoriet i Libourne. Michel bestemmer seg da for å følge drømmen din om å utvikle forskjellige viner for å få en bedre forståelse av vingårdene, jordsmonnet og menneskene i tilknytning dette. Livet hans får da et nytt perspektiv; han blir feltønolog i stedet for ønolog på laboratorium.
Suksess kommer ofte av flaks. Michel jobbet mye, med den entusiasmen og nysgjerrigheten han er kjent for, og fikk som et resultat av hardt arbeid forståelsen for at kvaliteten på vinen kunne resultere i økt salg og at det ikke bare trengte å være «rettferdig salgbar» vin bestemt gjennom kjemisk analyse som var greien, men at vin og kvalitet fremfor alt først oppstår på vingården. Han ønsket å forstå terroiret og påvirkningen fra klimaet, druesorten, jordsmonnet og orienteringer.

I 1979, etter farens død, overtar paret familiens eiendommer Chateau Le Bon Pasteur, Chateau Rolland-Maillet i St-Emilion og Chateau Bertineau St-Vincent i Lalande de Pomerol.

Rolland fortsetter sin reise og hans styrke var denne vissheten om at det var nødvendig å samle de modne druene, for i Bordeaux var hver god vintage tidlig, og med liten produksjon- på grunn av klimaet og naturen. Dette er åpenbare ting for oss i dag, men det var det ikke for over 40 år siden. Det var en reell og grunnleggende jobb som måtte gjøres, med teknikker og mentaliteter for å nå dette målet, gå på vingårder, observasjoner, overbevise gårdseierne om å skaffe gode, modne druer. At arbeidet på vingården var like viktig som arbeidet i kjelleren. Kjellerne på denne tiden var ikke i de beste forfatninger, druene ble ofte feilbehandlet ved overføring og en stressende mekanisering ble benyttet ved håndtering. Michel introduserte noen praksiser som ikke var tatt i bruk enda, som tynning av blader, mer respekt for druen, mer utvalg, skreddersydd høsting som var et viktig element for å øke kvaliteten og tillate bedre blandinger. Han var sikker på at dette var veien fremover med vinlaging- og han hadde rett.

Etterspørselen etter Rollands rådgivning vokste- ikke bare i Frankrike, men også utenfor landegrensene- USA, Sør-Amerika, Italia, Spania og Chile…slik, og på det grunnlaget bygget Michel Rolland opp sin karriere. Han like å konsultere andre- få reise og oppleve druene, terroirene, jordsmonnet andre steder i verden- hans nysgjerrighet ble aldri mettet, og den dag i dag, i voksen alder- reiser han enda rundt og konsulterer for verdens beste vinmakere slik at de kan få maksimalt potensial ut av sine druer.

Enten som eier eller som konsulent, ønologen Michel Rolland er den første «flying winemaker» og hans syn på fremstilling av vin har bidratt til vindyrkingen og produksjonen slik vi kjenner den i dag. «A rich life of lessons, practices and meetings, entirely dedicated to the vine and wine”

Produkter fra Rolland & Galaretta

Nyhetsbrev

Få tips, info om nyheter og invitasjoner til arrangementer rett inn i din mailboks. Meld deg på vårt nyhetsbrev!